Ede bácsi 10.
2016. június 27. írta: Vitkolczi Ildikó

Ede bácsi 10.

Olgi néni meg a pókok...

 

Az nem rendjén való, Marikám, hogy a lakásban legyenek pókok, mondta hajnalban Olgi néni dühösen.

  Mert, ugye, amikor még régen megvolt a kertes ház, magyarázta Olgi néni, és kint, hátul a budi, oda nem tudott az ember úgy bemenni, hogy ne akadjon a hajába legalább öt pókháló, és minimum két pók. És ha Olgi néni nagyon sikoltozott, akkor Ede bácsi – aki akkor még fiatalabb volt, és fess ember… de nem kevésbé makacs, mint mostanság – csak kilesett az ablakon, és ha látta, hogy nem valami betörő öli Olgi nénit, nem futott a segítségére. És aztán bent, a házban jöhetett a tollászkodás, hajmosás, fésülködés, meg a frizurában illegálisan behatoló pókok agyontaposása.

 De itt, a bérházban… hát honnan?

 Mikor Olgi néni annyit, de annyit takarít, hogy egy porszemnek se lenne szabad a lakásban maradnia, és Ede bácsi is folyton morog, hogy egy nap Olgi néni majd őt is kitakarítja a lakásból… és még csak észre se fogja venni.

 Olgi néni szerint az a legfőbb baj, hogy Ede bácsi hanyagul porszívóz, de mikor ezt fölvetette, Ede bácsi megsértődött, és azt mondta, ő nem a Terminátor, hogy föl is emelgesse a bútorokat, miközben porszívóz. Így mást nem tehet, mint mindent gondosan körbeporszívóz, és ha ez nem elég, Olgi néni táviratilag hívja ide Kalifornia volt kormányzóját, hátha lehet hinni a régi szlogenjének, hogy visszatér, ahányszor csak szükség van rá. És majd ő emelgeti a bútorokat, hogy alaposabb legyen a takarítás.

  Olgi néni szerint Ede bácsi csak ne emlegesse a Terminátort, mert az volt anno az egyik legrosszabb filmválasztása a moziban. Hiszen rögtön a második részre mentek, amiből így Olgi néni egyrészt egy szót sem értett, másrészt meg hetekig rémálmai voltak attól az olvadós embertől a filmben. Aki még csak nem is ember, hanem robot. Vagy mi. Ráadásul ő direkt kérte Ede bácsit, hogy valami romantikusra vigye el… és hát abban a filmben egy romantikus dolog volt, a rózsacsokor, amit a Terminátor amúgy is rögtön félrehajított, hogy nekiállhasson lövöldözni. És Olgi néni szerint olyan rettenetesen hangos volt az a film, hogy azóta nem hallja, ha Marika odakiált neki az utca végéből.

  Ede bácsi szerint viszont azért nem hallja Olgi néni, mert az utca vége egyszerűen messze van, és nem onnan kéne kiáltozni egymásnak, de Olgi néni leintette, és azt mondta, maradjanak csak a pókoknál. Illetve azok ne maradjanak…

  Ja, és Ede bácsi ne úgy intézze el őket, ahogy szokta.

  Szóval hogy szétkeni őket a tapétán az újsággal.

  Ráadásul mindig a legfrissebb számmal.

  Amit Olgi néni még ki sem olvasott.

  És amikor aztán a tejeskávé mellett széthajtogatja… és a lap közepéről egy szétlapított pók pislog rá vádlón… de hiába tett már többször is szemrehányást emiatt Ede bácsinak, ő azt felelte - persze vállvonogatva, ahogy szokta -, hogy nincs akkora nagyítója, amivel Olgi néninek sikerülne megtalálni a kilapított pókpéldány szemeit… és ezzel le is zárta a témát.

  De mert Olgi néni csak tovább sikoltozott – és szerinte teljesen jogosan! -, ha pók került a lakásban a szeme elé, és egyszer sikerült ezzel úgy megijesztenie Ede bácsit, hogy az ráborította a kávéját a már amúgy is pókos újságra, Ede bácsi végül úgy döntött, tesz valamit az ügyben.

  Így hát kitalálta, hogy innentől mindig előkapja a porszívót, ha Olgi néni megpillant egy pókot valahol.

  Ezt a megoldási javaslatot Olgi néni csípőből hárította, két okból is.

  Mert egyrészt Ede bácsi porszívó-összeszerelési rekordja… hát… nem ő lenne a százas befutó az olimpián… Már, ha lenne ott ilyen sportág.

 És nem olyan idétlenségek szerepelnének az olimpián versenyszámként, mint a súlylökés, meg a gerelyhajítás. Pláne a súlyemelés.

  Mert megnézné ő azokat az olimpiásokat, milyen időt futnának két megpakolt cekkerrel száz méteren.

  Másrészt a pókok porszívózása azért is kérdéses, mert mi van, ha a porzsákban összegyűlnek, nekiállnak, hát… tenyészni, és aztán még több kis pók mászik onnan elő, mint amennyi bekerült.

  Ede bácsi azt mondta, jó, akkor majd kitalál valami mást… de mikor legközelebb ismét előbukkant a konyhában egy pimasz pók, a vénember csak lekapta Olgi néni egyik befőttesüvegét a polcról, és azzal kapta el az átkozottat… aztán meg benne hagyta az üvegben! A lakásban!

  Csavaros kupakossal kapta el, Olgikám, kérdezte részvéttel Marika néni. Azzal, amibe a meggybefőttet szoktad tenni?

 Azzal, felelte Olgi néni gyászos hangon… aztán folytatták a kutyasétáltatást.

 

(Kép: https://hu.pinterest.com/pin/484911084861466976/)

A bejegyzés trackback címe:

https://elmeselem2percben.blog.hu/api/trackback/id/tr558814358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása