Elveszett próféciák - szabálytalan könyvajánló
2016. május 04. írta: Vitkolczi Ildikó

Elveszett próféciák - szabálytalan könyvajánló

(Avagy: Miért olvassuk el "Agnes Nutter boszorka szép és pontos próféciái"-t)

 

Ezt a könyvet azokra a pillanatokra ajánlanám a leginkább, amikor az ember olyan mélyen maga alatt van, hogy a legszívesebben fogna egy ásót, és jó mélyre elásná magát...

Mert amikor elkezdené olvasni a történetet, tutira kimászna a gödörből, csak hogy tovább olvashasson a fülszövegnél.

Ami imigyen szól:

 

"Ha hihetünk Anges Nutter szép és pontos próféciáinak – az egyetlen teljesen megbízható jövendölésnek a világ jövőjéről –, akkor a világ egy szombati napon ér véget. Ami azt illeti, most szombaton. Nem sokkal uzsonnaidő után…

Ami elég nagy fejtörést okoz Crowleynak, a Pokol itt ügyködő démonának (korábban kígyónak), és ellenpárjának, Azirafaelnek, aki aktív angyal és passzív antikvárius. Ők ugyanis szeretnek itt lenni. Így hát meg kell állítaniuk az Apokalipszis Négy Motorosát, kivédeni a Boszorkányvadász hadsereg (létszám: két fő) támadását, mindenekelőtt pedig megtalálni – tibetiek, földönkívüliek, atlantisziak és egyéb helyi érdekek között – az Antikrisztust, akiről annyit lehet tudni, hogy jelenleg tizenegy éves és egy angol kisvárosban unatkozik…"

 És azért gondolom, hogy így lenne, mert a legutóbb én is akkor kezdtem el ismét olvasni, amikor ilyen hangulatban voltam, és a leginkább azért kölcsönöztem ki a könyvtárból Neil Gaiman és Terry Pratchett közös művét (és annyira kíváncsi lennék, melyik rész/poén/szereplő kinek az ötlete volt!!), hogy egy kicsit feledtesse a gondjaimat, és feldobjon.

(És ja, még nincs saját példányom belőle...de ez csak a pillanatnyi állapot...)

És ha még a fülszöveg nem vett volna meg kilóra (pedig de!), akkor elég volt - először - a 13. oldalig jutni, és ott ezt olvasni:

"ELVESZETT PRÓFÉCIÁK

Bizonyos Események elbeszélése, amelyek az ember történelmének elmúlott tizenegy esztendejében estek meg, szigorú sorrendben, szemléltetve azt

 

Agnes Nutter szép és pontos próféciái

segítségével.

 

Összeállították és szerkesztették, oktató célzattal és bölcsek okulásául lábjegyzetekkel ellátták Neil Gaiman és Terry Pratchett urak."

 

És amikor az első alkalommal eljutottam az alábbi részletig: 

"A Fenevigye Bibila arról is nevezetes, hogy a Teremtés könyvének harmadik szakasza huszonhét versszakot tartalmaz a megszokott huszonnégy helyett. 
A 24 szakasz még egyezett a Jakab király-féle verzióval: 
„És kiűzé az embert, és oda helyezteté az Éden kertjének keleti oldala felől a Kerúbokat és a villogó pallos lángját, hogy őrizzék az élet fájának útját”, azután így folytatódott: 
25 És szólott az úr az Angyalhoz, aki a keleti kaput őrzötte, és mondá Hol van a lángoló pallosod, ami adatott tenéked? 
26 És mondá az angyal, Az elébb még itt volt, letettem valahová, legközelebb elhagyom a fejemet is; 
27 És az Úr nem kérdezte még egyszer."

és háromszor olvastam el egymás után, mindhárom alkalommal vinnyogva a röhögéstől - és nem fogok szebben fogalmazni, mert így volt... ja, és most is így tettem, miközben a szöveget korrektúráztam... -, szóval onnantól kezdve ez a könyv bekerült a legkedvencebbek közé, amit ajánlgatok is mindenkinek lelkesen, hadd röhögjön más is vinnyogva, az oldalát fogva, ami egy idő után igenis sajog, vagy esetleg a könnyeit törölgetve... és nem a meghatottságtól.

Maga a sztori egyszerű... vagy nem.

Itt van, ugye, Azirafael - aktív angyal (és passzív antikvárius - és már ezen muszáj röhögni, szerintem). Azirafael, mellesleg, azután került a Földre, közénk, hogy elajándékozta a lángoló pallosát egy fiatal párnak, aki épp távozni kényszerült az Édenkertből... ne fázzanak szegények idelent...

És ott van Crowley, korábban pokoldémon, most a fene tudja, micsoda, de azt jól csinálja.

És mivel annyi időt töltöttek már el itt a Földön, unalmukban összebarátkoztak.

Így hát amikor mindketten értesítést kapnak - persze mindketten más irányból -, hogy hamarosan megszületik az, aki elhozza a világvégét, nos, akkor elgondolkodnak azon, biztosan jól járnának-e, ha ez a világ, amiben már több ezer éve kénytelenek élni, megszűnne.

Vagy esetleg tehetnének ellene valamit...

És ha ez nem lenne elég, előbukkannak még mindenféle szereplők, akik vagy segítenék a világvége eljövetelét, vagy akadályoznák azt. Vagy mindkettő.

Csak néhány példa a szereplőgárdából:

Ne Kívánd Meg Felebarátod Asszonyát Pulsifer (Boszorkányvadász)

Newton Pulsifer (Bérszámfejtő és Boszorkányvadász Közlegény)

Madame Tracy (Kifestett Jezebel - délelőttönként, csütörtökön megegyezés szerint - és Médium)

Bőbeszédű Mária nővér (Sokatmondó Szt. Beril Rendjének sátánista apácája)

... és még sokan mások (pl. tibetiek, földönkívüliek, atlantisziak, és egyéb fura lények, köztük a Sátán kutyája).

 

Szerintem nem mesélek róla többet, és nem lövök le több poént.

Akinek az ismertető nem keltette fel az érdeklődését, olvasson háztartástan könyvet. :)

(Mondjuk, az is lehet érdekes... csak nem ennyire szórakoztató.)

(A könyv Horváth Norbert bravúros - tényleg! - fordításában jelent meg, az egyik kedvenc kiadómnál, az Agavénál.)

Kép: http://www.bbc.co.uk/programmes/b04knt4h

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elmeselem2percben.blog.hu/api/trackback/id/tr328635596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása