Ede bácsi 7.
2016. június 15. írta: Vitkolczi Ildikó

Ede bácsi 7.

(Telekocsi 2.)

Marikám, az a telekocsi olyan, mintha vándorcirkusszal utazna az ember, mesélte tegnap délután Olgi néni.

  És, , Ede bácsi nem konkrétan ezt mondta, de azok alapján, amit elmesélt…

  Kisbusszal utaztak, ami alapvetően jó, mert ott szélesek az ülések, és a lábnak is van elég hely.

  Igen ám, de Ede bácsinak csak elöl maradt hely, a sofőr mellett, ahol, ráadásul, már ült egy fiatalember, igaz, a mostanság szokásos csontos fajta, akin nemhogy izom, de talán még hús sincsen, így aztán vízszintesen nem sok helyet foglal… maximum függőlegesen…

  Na de a kutyája

  Merthogy már állatot is lehet szállítani, a telekocsiban is.

  És ha még egyhelyben ült volna, ahogy jól nevelt kutyáktól elvárná az ember az ilyesmit, de hát nem, az mászkált fel és alá, és nem ám a padlón, hanem az embereken keresztül.

  Ede bácsi ünneplős nadrágja is csupa kutyaszőr lett, a menye tisztíthatta eleget Budapesten, még olyan ragadós mágikus hengerrel is, de hiába, a kutyaszőr csak nem jött le róla teljesen. Ráadásul Ede bácsit még csak nem is zavarta túlzottan a dolog, csak nevetgélt, hogy jópofa állat volt az, az út egy részét az ő ölében tette meg, aztán meg elheveredett a gazdája térdén – és jutott egy kis hátulsó rész végül Ede bácsinak is, amekkora jószág az volt -, a fejét meg a sofőr combjára fektette, és úgy aludt az istenadta.

  Olgi néni már ekkor is sápadozott, mesélte utólag, ahogy ezt hallotta, mert mi van, ha az a kutya megvadul, megharapja a sofőrt, és kész a baleset.

  Pláne, hogy az egyik hátsó ülésen még egy macska is volt, bár a dobozában, de hát kutya meg macska egy járművön…

  Olgi néni szerint már csak egy szemkötős kalóz hiányzott arról a járatról, lehetőleg papagájjal a vállán, hogy teljes legyen a cirkusz.

  Ráadásul most mosolyszünet is van, megint, mivel Ede bácsi azt találta mondani, hogy a kutya, amelyik összekoszolta a nadrágját, sokkal jól neveltebb volt, mint a Zénó.

  Mármint a Muki.

  És ha ez még nem lett volna elég, Ede bácsi még azt a kolbászt is nekiadta, amit Olgi néni kifejezetten az útra csomagolt neki – ha már szalonnát nem akart vinni magával az istennek se…

  Miközben itthon a Muki hiába kuncsorog minden étkezésnél, tőle bezzeg sajnálja Ede bácsi a kolbászt… idegen kutyáknak meg simán odaadja…

 És, bármilyen fura, mikor még nem volt mosolyszünet Muki meg a kolbász miatt, Ede bácsi azt is mesélte, hogy idősebb nők is utaztak azon a járaton. Persze gyorsan azt is hozzátette, hogy ő nem ismerkedett, csak látta beszálláskor a hölgyet, és hogy egy jókora fikuszt tart az ölében, cserépben.

  És ettől rögtön az a gondolata támadt, hogy legközelebb Olgi néni is jöhetne a telekocsival, és hozhatná magával azt a kúszópálmát is, amit a gyerekeknek szántak Budapesten…

  Amire Olgi néni majdnem felelt valamit, de mivel neki még volt neveltetése, inkább nem tette.

  Ede bácsi még azt is mesélte, milyen jót beszélgetett a sofőrrel, meg a kutyás fiatalemberrel, ami szintén nem tette túl boldoggá Olgi nénit, hiszen vele meg már szinte egyáltalán nem akar Ede bácsi beszélgetni. Persze, ellenkezett Ede bácsi, mert Olgi néni mindig csak a meccs alatt akar beszélgetni, és legfőképp a bevásárlásról, ami Olgi néni szerint nem is igaz, mert inkább Ede bácsi jön mindig akkor háborogni valami miatt, amit az újságban olvasott, amikor Olgi néni épp a másik kedvenc sorozatát nézi azzal a jóképű, bár kissé gülüszemű törökkel…

 Marika néni szerint nem is annyira gülüszemű, de már igazán elválhatna attól a hisztérika feleségétől… vagy hogy is hívták akkoriban az ilyesmit…

  Aztán Olgi néni még kiegészítette a telekocsis történetet azzal, hogy azért Ede bácsi se hazudtolta meg magát, még a telekocsin se, mert amikor kibeszélgették magukat a sofőrrel, meg a fiatalemberrel, elővette a keresztrejtvényét, és ha már úgyis ott feküdt az ölében a kutya hátulsó része, hát a hátán nekiállt rejtvényt fejteni.

  De a végével csak nem boldogult, ő meg utálja befejezetlenül hagyni a rejtvényt, így hát ott morgolódott magának egy darabig, míg a mellette ülő fiatalember meg nem kérdezte, mi baja.

  Amikor Ede bácsi elmagyarázta neki, hogy ő minden kockát ki szokott tölteni a rejtvényben, akkor is, ha már megvan a megfejtés, a fiatalember elég furán nézett, de aztán nekiállt böködni a telefonját.

  Végül felragyogott az arca, azt mondta, lám, mi mindenre jó a gugli, majd közölte a hiányzó megfejtést.

  És ugyan se Ede bácsi, se Olgi néni nem tudja, mi az a „gugli”, végül idehaza mégis arra jutottak, a bökdösős telefon talán mégsem olyan ördögtől való dolog.

  Ahogyan – úgy tűnik - a telekocsi sem.

 

 

(Kép: https://hu.pinterest.com/pin/484911084861467103/)

A bejegyzés trackback címe:

https://elmeselem2percben.blog.hu/api/trackback/id/tr748812186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása